5 trins guide: Sådan skaber du nye kontakter om til gode relationer

 

  1. Vis interesse

Det første, vigtige trin starter allerede, når du møder en person, du ikke har mødt før. Eller faktisk starter det inden. Det er nemlig altafgørende, at du viser interesse for dit nye bekendtskab – og her skal du være forberedt. Hav 1-2 indledende spørgsmål klar, som kan starte en god snak. Eksempler på spørgsmål, der bryder isen: Hvad fik dig til at deltage i dag? Hvad arbejder du med? Hvad er de største udfordringer for din branche lige nu? Husk at lytte mere end du taler.

 

  1. Bed om kontaktinfo

Ved at bede om din nye kontakts kontaktinfo, viser du, at han interesserer dig. Det er en god idé at begrunde dit ønske med, at du gerne vil hjælpe ham eller hende og derfor har brug for at vide, hvordan du får fat i vedkommende. Bed om et visitkort og noter hurtigst muligt din oplevelse af mødet bag på det. Hvornår fandt det sted? Hvad talte I om? Hvad laver vedkommende (forbavsende mange visitkort fortæller det ikke)? Hvilke idéer fik du undervejs om, hvordan I kan have glæde af hinanden – er der basis for samarbejde eller måske har du en mulig kunde i dit netværk? Ved at notere disse ting på visitkortet husker du jeres møde længe efter.

 

  1. Gem kontaktinfo

En hel central ting ved at arbejde med relationer er, at du kan få fat i din nye kontakt igen. Derfor skal du finde et system, som gør det let for dig at opbevare hendes kontaktinfo. Den helt simple model er simpelthen at tage et foto af visitkortet med din telefon, men der findes flere programmer, hvor du kan scanne visitkortet ind og på den måde oprette en online-visitkortmappe, ligesom du kan samlet dine kontakter på LinkedIn . Det er selvfølgelig også muligt at lave en liste i et Excel-regneark eller måske en Word-tabel. Det vigtige er, at systemet er let at gå til, for dig, så du altid kan finde kontaktinfo igen.

 

  1. Inviter til et møde

Selv det allerbedste første møde er jo netop det – første møde. Og for at blive til en relation, skal det følges op. Ring eller skriv til din nye kontakt, gerne indenfor den første uge efter, I har mødt hinanden. Fortæl, at du gerne vil finde ud af, hvordan du kan hjælpe ham og foreslå, at du kommer forbi til en kop kaffe. Referer gerne til jeres første møde: ”Som vi talte om, da vi mødtes hos …..”, eller ”det var interessant at tale med dig til ….”. Igen er LinkedIn et rigtigt godt redskab. Der kan du både invitere til, at I forbinder jer, og at I mødes fysisk til et kaffemøde.

 

  1. Plej relationen

Indlem din nye kontakt i dit netværk. Hvordan kan du hjælpe hende? Hvem kender du, som han vil have glæde af at møde? Husk, at den allerbedste start på en givende relation er selv at give. Glem alt om at sælge til dine nye kontakter og nyd i stedet at hjælpe. På den måde får du opbygget relationer, der på langt sigt kan blive rigtig meget værd for dig.