Alle netværker da, gør de ikke?

Jeg møder tit mennesker, som i deres egen bevidsthed er netværkere. Men er man netværker, fordi man deltager på et møde, en event eller lignende? Ikke efter min opfattelse. På samme måde som man heller ikke er fotograf, fordi man har taget et foto eller er tømrer, fordi man har bygget sit sommerhus.

Ethvert professionelt håndværk kræver uddannelse, talent og løbende træning. Og ligesom man ikke bliver professionel fodboldspiller bare ved at melde sig ind i en fodboldklub, bliver man heller ikke en god netværker uden fokus, håndværk og træning.

Mange mennesker er først klar til at begynde at netværke, når der opstår et akut behov for nye kunder eller måske et nyt job. Men – det giver ikke nogen mening. Rygraden i det at netværke består af gode relationer. Og dem bygger man ikke over natten. Det tager tid at opbygge den tillid og det gode forhold, som får andre mennesker til at anbefale dig videre og gøre et stykke arbejde for dig.

Hvornår skal man så starte med at netværker for at få udbytte?

Det bedste svar er: I god tid. Hvis du vil have nye kartofler fra din have til middag, skal du vel starte 3-5 måneder, inden du bliver sulten. Hvis du vil spise dem på et hjemmelavet bord af bøgetræ, skal du plante træerne 50 år før. Jan Magnussen var kun 12 år, da han begyndte at arbejde fokuseret på at blive Formel 1-kører, og det tager typisk 4 år at blive uddannet som tømrer. På samme måde skal dit netværksarbejde være i fuld gang, før du reelt har brug for det.

Pointen er, at det at være netværker er en professionel disciplin, et håndværk på linje med alle andre. Det skal læres. Det kræver talent, uddannelse og løbende træning, hvor man arbejder med sit håndværk. Derudover er det at være netværker eller Networker en indstilling til livet, omgivelserne og andre mennesker. En netværker er nemlig en person, der slet ikke kan lade være med at skabe stærke, langvarige relationer for og med andre mennesker. Fordi det er sjovt. Fordi det er givende. Og fordi det er en rigtig god vej til succes.

Søren Mortensen