Guide: Sådan møder du nye mennesker og nyder det

Er det svært for dig at tackle mødet med nye mennesker? Så er du langt fra alene.  Det er nemlig en stor udfordring for mange – og faktisk både for udadvendte og indadvendte mennesker.

Måske har du ”løst” problemet ved altid at følges med nogen til arrangementer. Måske vælger du – bevidst eller ubevidst – kun at henvender dig til dem, du kender i forvejen eller nogen, der minder (for meget) om dig selv. Uanset hvad, så er resultatet, at du ikke får udvidet dit netværk og skabt kontakter, som kan blive til værdifulde relationer.

Derfor har vi lavet denne guide, som du kan bruge, når du skal møde nye mennesker. Den går i fem trin:

 

1. Forberedelse – tag dig selv ud af ligningen

2. På vej til arrangementet – forbered dig mentalt

3. Din entré – hold øjnene på bolden

4. Under mødet – vis interesse

5. Efter mødet – følg op på en vedkommende måde.

1. Forberedelse

Når det er svært at gøre noget, kan det hjælpe at ”tage sig selv ud af ligningen” og fokusere på formålet. Hvis formålet med at deltage i arrangementet føles større end dit ubehag, kommer du lettere afsted. Derfor skal du gøre det helt klart for dig selv, hvad formålet med din deltagelse er. Hvorfor er det vigtigt at deltage? Hvad er det ønskede udbytte? Hvad skal der ske, for at du synes, det har været besværet og tiden værd?

Et godt værktøj: Lav en uge før arrangement en seddel med formålet. Lav den i stil med ”Det er vigtigt for min forretning at få flere kontakter indenfor industrien. Det kan jeg få på dette møde.”  Hæng den et sted, hvor du ser den flere gange om dagen.

2. På vej til arrangementet

Det er en god idé at bruge tiden på vej til et arrangement på at indstille dig mentalt på mødet. Hvad skal der ske? Hvordan mon det vil ske? Hvad vil du fokusere på?

Et godt værktøj: Hvis du ønsker at skabe nye kontakter og opbygge muligheden for at få nye gode relationer, er det godt at tænke på dig selv som en, der hjælper andre. Med den indstilling har du ligesom taget en rolle på dig, som kan gøre det lettere at være i situationen og fjerne fokus fra sommerfuglene i maven. Og samtidig slipper du for at føle, at du er til besvær.

 

For at optræde som hjælper kan du gøre følgende på vej til mødet:

 

  • Indstil dig på, at du vil vise oprigtig interesse for de personer, du møder. Hav nogle gode, interesserede spørgsmål parat og øv dig, mens du kører.
  • Smil signalerer velvilje. Brug derfor transporttiden til at øve et smil, der føles godt. Du må gerne overdrive, for dem du møder vil sætte pris på dit smil.

 

Overvej, hvordan du kan fungere som hjælper. Måske kan du ligefrem være en slags med-vært og sikre, at arrangementet klapper?

3. Din entré

Før du går ind, er det vigtigt at tjekke, at dit kropssprog er åbent og smilet rigtigt placeret. Når din ryg er rank, virker du selvsikker – også selv om du føler dig som alt muligt andet.

Husk, du er der for at hjælpe. Se dig omkring. Hvem ser ud til at have mest brug for hjælp? Tit er det en deltager, der står alene. Tag hjælperrollen på og spørg for eksempel, om han eller hun har fået kaffe eller smagt på pandekagerne.

Hvis du kender værten eller en af arrangørerne så spørg på forhånd, hvordan du kan hjælpe. På mødet kan du få hjælp til at komme videre ved at stille spørgsmål som ”Hvem synes du, jeg skal nå at hilse på?”.

Et godt værktøj: Det kan være fristende at kigge ned i gulvet, hvis du er usikker på at gå ind i et lokale. Men – prøv at undgå det. I stedet kan du finde nogle fixpunkter, som du kan fokusere på. Når fixpunkterne ligger lige over de andre deltageres hoveder, virker det som om, du kigger på dem. Dermed sender du et positivt signal til dem, der er i lokalet, og virker interesseret.

4. Under mødet

Når du er kommet godt ind i rummet, skal du holde fast i den ranke ryg og smilet, så du virker inviterende. På den måde vil andre komme til dig, og du behøver ikke være så opsøgende.

Hils på med et ordentligt håndtryk, kig den anden i øjnene og vis din interesse ved at stille spørgsmål. I det hele taget skal du sørge for, at den, du taler med, føler sig godt tilpas. Modparten er altid den vigtigste, når du vil starte en relation.

Det lyder måske mærkeligt, men prøv at undgå at tale for længe med dem, du møder. Formålet med netværksarrangementet er at hjælpe og skabe kontakter, der hen ad vejen kan blive til relationer. Og hvis du holder for længe på din nye kontakt, forhindrer du jo hende i at møde andre.

Når du vil bygge relationer, skal du ikke forsøge at sælge noget. Spørg i stedet, hvad du kan hjælpe med – det er første skridt i retningen af at bygge en god relation. Og med en god relation får du mulighed for, at I kan hjælpe hinanden.

Når du møder en spændende person, som du gerne vil have en vedvarende relation til, så spørg pænt efter et visitkort. På den måde har du mulighed for at fortsætte kontakten og opbygge relationen.

Et godt værktøj: Med vedkommende HV-spørgsmål som ”hvad har fået dig til at komme her i dag?”, og ”hvad ser du som den største udfordring i din branche lige nu?”, kan du lægge op til en samtale, der kan starte en god relation. Og husk at lytte til og reflektere over svarene!

5. Efter mødet

Et netværksarrangement er ikke slut, når du går ud ad døren. Efter mødet er det nemlig tid til at følge op på de kontakter, som du gerne vil gøre til gode relationer. For – uden opfølgning ingen relation.

Et godt værktøj: Sæt en time af dagen efter mødet. Gå de visitkort, du samlede på mødet, igennem og beslut dig for, hvordan du vil bygge videre på relationerne. Husk, at udgangspunktet for opfølgningen er, at du gerne vil hjælpe din nye kontakt og bygge en gensidig givende relation, ikke at sælge.

Her er nogle muligheder for opfølgning:

  • Send en ”tak for sidst-mail.” Formålet er udelukkende at udvide relationen og se, hvad I kan hjælpe hinanden med. Derfor skal du holde dig fra alt, der lugter af salgsmateriale.
  • Invitér til, at I connecter på LinkedIn eller et andet socialt medie. Og husk at gøre invitationen personlig, så vedkommende får et positivt indtryk af dig.

Ring og fortæl, at du snart vil være i nærheden af vedkommende. Måske har han eller hun lyst til at mødes til en kop kaffe?

Gør dine forretningsdrømme til virkelighed med NetværksMester – fordi gode relationer er guld værd.